10 Den moderna fysikens utveckling: 10.4 Röntgenstrålning
Röntgenbilder vid medicinska undersökningar
Röntgenbilder vid medicinska undersökningar
Skelett
Lungor
Blodkärl
Hjärta
Urinvägar
Du har säkert varit med om att tandläkaren har tagit flera bilder då du har varit på undersökning. Kanske har du också någon gång röntgat en arm eller ett ben då du har råkat ut för någon olycka. Men det är inte bara tänder och skelett som man kan "se" med röntgenbilder. Man kan också undersöka lungor, hjärta, urinvägar, blodkärl och mycket mer.
Men eftersom röntgenstrålning har så hög energi bör man inte sända patienter till röntgenundersökningar om inte det är helt nödvändigt. Det är bara vid undersökning hos tandläkare som röntgenundersökningar görs rutinmässigt men även här har man blivit mer och mer försiktig. Dosen är numera bara ungefär en tiondel av vad den var för 10 - 15 år sedan och tandvårdspersonalen skyddar sig alltid genom att gå ut ur rummet när undersökningen görs.

När röntgenstrålarna träffar kroppen kommer de delar som innehåller de tyngsta atomerna att absorbera mest strålning. Kalciumatomerna i ben är relativt tunga och därför ser ben ljusa ut på en röntgenbild. Däremot går strålarna lätt genom de lätta atomerna i fettvävnaden och dessa områden ser därför mörka ut på bilden.

Grundämnen som barium och jod absorberar röntgenstrålar väldigt bra och används därför som kontrastmedel vid röntgen undersökningar. Om man till exempel sprutar in kontrastmedel in i en puls åder kan man se blodådrorna på röntgenbilden.

En hjärtinfarkt är ett tillstånd där hjärtat får för lite syre. Det aktuella området i hjärtmuskeln skadas. Detta kan bero på att ett blodkärl i hjärtat har blivit så trångt att en blodpropp hindrar blodet från att strömma som det brukar. På bilden ser du en förträngning i ett blodkärl som går till hjärtmuskeln. Patienten har fått kontrastmedel insprutat i blodbanan.
Eftersom röntgenstrålningen har så hög energi kan den skada både cellvävnader och kroppens DNA. Därför bör man skärma av strålningen så gott det går. Ett exempel på detta är den blykrage du får kring halsen för att skydda din sköldkörtel vid tandläkarundersökningen. Bly stoppar nämligen röntgenstrålningen på ett effektivt sätt.
Med vanlig röntgen kan man inte se kroppsvävnad som ligger bakom till exempel ett ben. Då är det bättre att använda sig av CT.