1 Fysikens värld: 1.7 Vad ska vi ha fysiken till?
1.7 Vad ska vi ha fysiken till?
1.7 Vad ska vi ha fysiken till?
Du behöver inte kunna fysik för att överleva. Du behöver till exempel inte känna till gaslagarna för att andas. Alla människor använder fysik omedvetet, på samma sätt som de använder luften. Några hävdar att de inte behöver fysik, medan andra vill veta mer om världen.

Ingenjörer och fysiker ser det som en utmaning att vara med och skapa nya ting som förändrar vår vardag och för med sig nya möjligheter. Varje dag räddas till exempel människoliv på sjukhusen med hjälp av modern teknik. Biologisk och medicinsk forskning är också helt beroende av fysik och teknik. Det kan gälla den radar som följer en flock kustsnäppor på väg söderut, och som därmed ger oss nya kunskaper om fåglarnas flyttvanor, eller en PET-kamera som gör det möjligt att studera vad som sker i hjärnan, till exempel när vi läser.
Men tekniken är inte enbart av godo. Många fruktar av goda skäl att tekniksamhället ska spåra ur. Samtidigt som tekniken gör livet lättare och rikare för oss, skapar den också problem, bland annat i form av kärnvapen, föroreningar och tunnare ozonskikt. Men problemen låter sig ändå inte lösas utan hjälp av människor som känner till fysikens och teknikens världar.
Om vi människor ska lyckas i kampen för en god miljö och en hållbar utveckling, måste bland annat fysiker och tekniker arbeta i främsta ledet. De måste hjälpa oss från ord till handling. Det är därför helt nödvändigt att vetenskapsmän i högre grad börjar engagera sig i samhällsfrågor.
Naturvetenskaplig kunskap har också med demokrati att göra. Det räcker med att följa med i dagstidningarna någon dag för att märka att många frågor på den politiska dagordningen har en naturvetenskaplig sida. Om vi saknar nödvändiga kunskaper kan vi inte påverka politikerna i rätt riktning. Om också politikerna saknar kunskaper kommer särintressena att styra. Hur går det då med demokratin?