3 Rörelse: 3.4 Acceleration
Rörelseformlerna
Rörelseformlerna
Nu ska vi titta närmare på vår modell för acceleration. Vi förutsätter att accelerationen är konstant och vi kan då ställa oss frågan: hur kommer sambandet att se ut för motorcyklisten i exempel 3 om han har en hastighet från början? Sambandet får då utseendet på samma sätt som vid sträckformeln vid konstant hastighet. Detta är hastighetsformeln vid en accelererad rörelse.
När ett föremål har konstant acceleration, beräknas hastigheten v vid tidpunkten t som där är starthastigheten.
Lägg märke till att det här är ekvationen för en rät linje som skär den lodräta axeln i punkten och har lutningen . Se figur 3.15.

I figur 1 ökar hastigheten jämnt, accelerationen är positiv.
I figur 2 minskar hastigheten jämnt, accelerationen är negativ.
När Ebba är ute och cyklar har hon hastigheten vid en bestämd tidpunkt. I en riktigt härlig nedförsbacke lutar hon sig framåt så att accelerationen blir . Vilken hastighet har hon efter ?
Lösning: Vi sätter in värdena i hastighetsformeln och får
Hur skulle vi kunna räkna ut hur långt Ebba har hunnit efter ? Som du har sett tidigare i figur 3.15 är hastighetskurvan en rät linje. Då blir medelhastigheten under tiden lika med medelvärdet av starthastigheten och sluthastigheten,
Nu kan vi beräkna den sträcka som avverkats under tiden . Vi får Detta är den första sträckformeln vid konstant acceleration.
När ett föremål har konstant acceleration, beräknas sträckan under tiden som
Arean under en --graf kan alltid tolkas som den tillryggalagda sträckan. Det betyder att sträckan motsvarar arean av det färglagda trapetset i figur 3.16.

Sträckformel 1 innehåller starthastigheten, sluthastigheten och tiden, men inte accelerationen. Det är ofta värdefullt att ha en sträckformel som innehåller accelerationen. Vi sätter in hastighetsformeln i sträckformel 1. Detta är den andra sträckformeln vid konstant acceleration.
När ett föremål har konstant acceleration, beräknas sträckan vid tiden som
Sträckformel 2 kan du själv komma fram till genom att summera arean av rektangeln och triangeln i figur 3.17.

Ett flygplan startar med den konstanta accelerationen . Planet lyfter när hastigheten är m/s. Hur lång startbana behöver planet?
Lösning:
Eftersom vi inte känner tiden måste vi först beräkna den.
Hastighetsformeln ger
Vi sätter in denna tid i sträckformel 2 och får sträckan,
Planet behöver alltså en startbana som är minst meter lång.
Vi kunde också ha använt oss av medelhastigheten På hinner planet sträckan .
