8 Klimat och väder: 8.2 Klimat
8.2 Klimat
Väder är det som du ser när du tittar ut genom fönstret, hör om i väderprognoserna på radio eller TV eller läser om i tidningarna. Klimat skulle man kunna beskriva som hur vädret är i genomsnitt på en speciell plats under olika tider av året.
För att få fram en bild av hur klimatet är måste man genomföra systematiska mätningar under en längre tid, man brukar räkna med minst #30 # år. Du har säkert hört benämningar som medelhavsklimat, kustklimat eller inlandsklimat.
Skillnad mellan väder och klimat
Vädret på en viss plats kan variera från dag till dag men allt väder som råder på en viss plats under längre tid, utgör tillsammans det som vi kallar för klimat.
Det som främst bestämmer klimatet på en viss plats på jorden är vinkeln med vilken solljuset träffar jorden under dagen just där. Se figur #8.5.#
Står solen lågt vid middagstid innebär det att strålningsenergin sprids ut över en större yta. Det är situationen när vi har vinter i Skandinavien. Skillnaden i avstånd till solen för olika platser på jorden har ingen betydelse.
#8.5# Varje "solstråle" innehåller samma mängd energi. I den översta strålen, som träffar ungefär på Sveriges breddgrad, ser du att energin fördelas över en mycket större yta än vad som är fallet för strålen i mitten, som träffar jorden vid ekvatorn.
Solinstrålningen är störst vid ekvatorn och minst vid polerna. Andra viktiga faktorer som påverkar klimatet är om platsen ligger vid havet eller i inlandet. En plats vid havet har ett jämnare klimat än en plats i inlandet. Det beror på vattnets stora specifika värmekapacitet. Det vill säga dess förmåga att lagra termisk energi. Det tar lång tid att värma vattnet på våren och lång tid att kyla vattnet på hösten. Det betyder att variationen i lufttemperatur släpar efter variationen i solstrålning. I Sverige är det som kallast i mitten av januari och som varmast i mitten av juli, alltså en månads eftersläpning i förhållande till solstrålningen.
Ytterligare två faktorer som spelar roll för klimatet är de rådande vindarna och havsströmmarna. Där är vi dubbelt privilegierade i jämförelse med samma breddgrad väster om Atlanten.
Göteborg i Sverige och Churchill i Canada ligger lika långt norrut, båda städerna är kuststäder. Men på grund av golfströmmen och den dominerande västliga vindriktningen har Göteborg ett ganska behagligt klimat, medan Churchill är berömt för sina många isbjörnar som trivs i det arktiska klimatet.
Även höjden över havet spelar en stor roll. Från havsnivå och upp till tio kilometers höjd sjunker temperaturen med ungefär #6,5 # °C per km.
Man skiljer mellan makroklimat, lokalklimat och mikroklimat. Lokalklimatet är till exempel påverkat av om platsen ligger på landsbygden eller i en storstad. Mikroklimatet är till exempel viktigt för myrornas placering av sin stack.