8 Klimat och väder: 8.3 Olika väderfenomen
Regn, snö och dimma
Regn, snö och dimma
Totalt sett finns det mindre än en halv procent vattenånga i hela atmosfären. I stratosfären och mesosfären finns knappt något vatten alls, men i troposfären där vi finns, kan andelen uppgå till flera procent. Det är ju inte så mycket, men ändå är vattenångan betydelsefull:
Vattenånga ligger bakom mycket av det som vi kallar väder, till exempel regn, is, snö, dis, dimma, dagg, frost eller moln.
Om vi nu ännu en gång tänker oss tillbaka till stranden och den varma sommardagen så kan man ställa sig frågan vad som händer med den varma luften då den utvidgar sig och sväller uppåt.

Lufttrycket runt omkring luftmassan sjunker med ökande höjd och därför kommer luften att expandera och volymen öka. När den varma luften expanderar mot den omgivande luften så utför den ett arbete. Därför minskar den inre energin, det vill säga molekylernas kinetiska energi. Därmed sjunker temperaturen i den expanderande luftmassan.
När ett område med varm, fuktig luft börjar stiga i den kallare omgivande luften sänks temperaturen i luften och det bildas små vattendroppar eller iskristaller, vattenångan kondenseras. Det ser vi i form av dimma eller moln. Det är precis som när du andas ut fuktig luft från lungorna en kall dag. Rökmolnet från munnen är inget annat än kondenserad vattenånga.
Moln består av små vattendroppar eller iskristaller. När dessa kolliderar med varandra slås de ihop och när de blir tillräckligt stora faller de ned som regn eller snö beroende på temperatur.
Det har vuxit fram en klassificering av moln i olika molnslag där det finns olika varianter inom varje grupp. Se figur 8.10.

De vanligaste konvektiva molnen är stackmoln och bymoln. De låga stackmolnen är typiska sommarmoln som uppstår när solen värmer. Om de inte växer sig större blir det vackert väder hela dagen. Men när atmosfären är kall kan stackmolnen växa till sig på höjden så länge som den uppåtstigande luften är varmare än omgivningen. Se figur 8.10. Om du redan på förmiddagen ser höga stackmoln så är det risk för regnskurar under eftermiddagen. Upptornande stackmoln är förstadiet till bymoln som kan ge både regn, hagel och åska. I sällsynta fall kan det till och med bildas tromber på våra breddgrader.