8 Klimat och väder: 8.5 Växthuseffekten
Återkopplingsmekanismer
Återkopplingsmekanismer
Den ökande mängden växthusgaser är en av orsakerna till den globala uppvärmningen, men verkligheten är mycket mer komplicerad än så. Det finns ytterligare en mängd faktorer som påverkar klimatet på lång sikt. Flera av dem är så kallade återkopplingsmekanismer. Dessa kan antingen dämpa förändringen eller förstärka den. Om en ändring förstärks kallas det positiv återkoppling. Se figur 8.19. Om förändringen dämpas kallas fenomenet negativ återkoppling.

Vattenånga är en mycket effektiv växthusgas och en av de viktigaste återkopplingsmekanismerna handlar om vattnets avdunstning. När temperaturen ökar så ökar också avdunstningen. Då ökar halten vattenånga i luften och växthuseffekten förstärks. Men å andra sidan ger en ökad halt av vattenånga också upphov till en ökad molnbildning. Molnen kan reflektera instrålat solljus (molniga dagar är kallare än klara dagar) men molnen kan också reflektera värmestrålningen från jorden (molniga nätter är varmare än klara). Vattnets avdunstning ger således upphov både till positiv och till negativ återkoppling.
Om en effekt förstärks kallas detta positiv återkoppling medan negativ återkoppling är när en effekt dämpas.
Som du märker finns det massor av saker som händer när temperaturen ändras och då har vi bara tagit upp några exempel. Dessutom finns det många områden som kräver mer forskning.
Partikelhalten i luften ökar vid förbränning av olja och kol. Småpartiklarna kallas aerosoler och dessa kan också komma från vulkanutbrott, sandstormar eller skogsbränder. Partiklarna kan antingen reflektera och sprida ljuset och på så sätt minska instrålningen eller så kan de absorbera värmestrålningen från jorden och på så sätt öka temperaturen. Det återstår fortfarande en hel del arbete för att klarlägga aerosolernas effekt på klimatet, men totalt sett räknar man med att de har en avkylande effekt.