5 Kemiska beräkningar: Reaktionsformeln – reaktionens recept
Överskott och utbyte
I exempel 21 beräknade vi de ekvivalenta mängderna för reaktionen när koppar och svavel reagerar till dikopparsulfid.
#2# mol Cu #\leftrightarrow# #1# mol S #\leftrightarrow# #1# mol Cu2S
En förutsättning för att #2# mol koppar ska ge #1# mol dikopparsulfid, är att man tillför minst #1# mol svavel till reaktionsblandningen.
Om det finns #2# mol koppar men bara #0,5# mol svavel, kan det bildas högst #0,5# mol dikopparsulfid. Koppar finns då i överskott. Bara hälften av mängden kan reagera #-# resten av kopparen finns kvar.
Om man vet massan av flera reaktanter måste man alltid beräkna samtliga reaktanters substansmängder för att se om något av ämnena finns i överskott. Det ämne som inte finns i överskott är begränsande för reaktionen och det är substansmängden av det ämnet som avgör hur mycket som kan bildas av reaktionsprodukterna.
Exempel
#24.# #10,0# g koppar får reagera med #5,0# g svavel. Hur mycket dikopparsulfid kan teoretiskt bildas?
Lösning
#\color{purple}{1.}# Beräkna substansmängderna av både koppar och svavel.
#n(\text{Cu})= \frac{m(\text{Cu})}{M(\text{Cu})} = \frac{10,0\text{ g}}{63,5\text{ g/mol}}\approx 0,16\text{ mol}#
#n(\text{S})= \frac{m(\text{S})}{M(\text{S})} = \frac{5,0\text{ g}}{32,1\text{ g/mol}}\approx 0,16\text{ mol}#
#\color{purple}{2.}#
Utgå från reaktionsformeln och beräkna de ekvivalenta substansmängderna.
Utgå från ett av ämnena (här har vi valt koppar) och jämför de substansmängder som finns av ämnena med de ekvivalenta mängderna
#\color{purple}{3.}#
#0,16# mol koppar förbrukar teoretiskt #\color{red}{0,5} \cdot 0,16 \text{ mol}= 0,08 \text{ mol}# svavel.
Det finns alltså ett stort överskott på svavel #(n(\text{S}) \approx 0,16 \text{ mol})#. Substansmängden koppar kommer därför att avgöra hur mycket dikopparsulfid som kan bildas. Koppar är begränsande.
Svar
Det kan teoretisk bildas #12,5# g dikopparsulfid.
I exempel 24 behövs det enligt substansmängdförhållandet dubbelt så stor substansmängd koppar som svavel, men i experimentet är de båda substansmängderna ungefär lika stora. Svavel finns i överskott och koppar är begränsande. Substansmängden koppar kommer alltså att bestämma hur mycket dikopparsulfid som bildas.
Enligt beräkningarna i exemplet är det teoretiska utbytet av dikopparsulfid #12,5# g. I verkligheten bildas ofta mindre produkt än förväntat. Det teoretiska utbytet bygger ju på att alla kopparatomer har reagerat samt att det inte har skett några sidoreaktioner. En del av svavlet i försöket förångas till exempel och reagerar med luftens syre. Den mängd dikopparsulfid som reaktionen verkligen ger är det faktiska utbytet.
Det procentuella utbytet visar hur mycket produkt som verkligen bildades i en reaktion jämfört med det teoretiskt beräknade.
Exempel
#25.# Nickel kan framställas ur nickeloxid, NiO, genom reaktion med kol varvid det bildas kolmonoxid, CO. Vilken massa har det nickel som man får ur #145# kg NiO, om utbytet är #75 \, \%#?
Lösning
Det teoretiska utbytet av nickel har massan:
#m(\text{teoretiskt}) = 1,14 \cdot 10^5 \text{ g}#
Det verkliga utbytet var 75 % av det teoretiska utbytet:
#m(\text{verkligt}) = 0,75 \cdot 1,14 \cdot 10^5 \text{ g} = 85,5\cdot 10^3\text{ g}= 85\text{ kg}#
Svar
#145# kg nickeloxid ger #85# kg nickel vid #75 \, \%# utbyte.