1c 2. Likheter och olikheter: 2.2 Tecken i matematiska utsagor
Tecken för likhet och olikhet
En utsaga är det samma som ett påstående. När vi påstår saker i matematik, använder vi ofta speciella tecken. Tecknen gör det möjligt att kortfattat och precist uttrycka det vi vill säga på ett sätt som kan förstås över hela världen.
Tecken för likhet
Tecknet #=# används för att visa likhet. Det som står på vänster sida om tecknet har samma värde som det som står på höger sida. Om #a=b# vet vi också att #b=a#. Får vi sedan dessutom veta att #b=c#, kan vi dra slutsatsen att även #a=c#. Om #x=5# och #y=x#, vet vi alltså att också #y=5#.
Tecken för olikhet
Tecknet #\neq# visar att det som står på vänster sida om tecknet inte har samma värde som det som står på höger sida. #x\neq5# betyder att #x# kan ha vilket värde som helst, utom just #5#. Självklart gäller i så fall också att #5\neq x#.
Tecknet #\neq# utläses "är inte lika med". Om #a\neq b# gäller att #b\neq a#.
Tecknen #<# och #># utläses ”mindre än” respektive ”större än” och visar just detta. #3<5# och #5>3#.
Tecknen #\leq# och #\geq# utläses ”mindre än eller lika med”, respektive ”större än eller lika med”. Det är korrekt både att #3\leq 5# och att #3\leq 3#. På motsvarande sätt är det korrekt både att #-3 \geq -5# och att #0 \geq 0#.
Ett tal längre till vänster på tallinjen är alltid mindre än ett tal längre till höger. #3<5# och #-5<-3#. Det senare kan också uttryckas som #-3>-5#.
Om #a<b# så är #b>a# och #-a>-b#.
#\begin{array}{ll} &\leq & \text{utläses ”är mindre än eller lika med”}\\ &\geq & \text{utläses ”är större än eller lika med”} \end{array}#
Om #a\leq b# så är #b\geq a# och #-a \geq -b#. Om #a\leq b# och #b\leq a# gäller att #a=b#.