• Hem

    Hem

  • Sök

    Sök

  • resultat

    Resultat

  • forum

    Forum

  • Fler alternativ

    Fler alternativ

  • roll

    Roll

  • Hjälp och tips

    Hjälp och tips

  • profil

    Profil

  • Lämna

    Lämna

1c 5. Statistik: 5.4 Samband och orsakssamband

Teori Kausalitet

Att tobaksrökning orsakar lungcancer är korrekt. Men i andra sammanhang har det hänt att man dragit felaktiga slutsatser om orsak och verkan, när man studerat statistisk data.

Sent i en graviditet drabbas vissa kvinnor av graviditetstoxikos, tidigare kallat havandeskapsförgiftning. Tillståndet är mycket allvarligt. Det finns en positiv korrelation mellan snabb viktuppgång och graviditetstoxikos. Länge trodde man att viktuppgången orsakade graviditetstoxikosen.

För att minska risken för graviditetstoxikos fick alla kvinnor som var i slutet av en graviditet rådet att hålla igen på maten och deras vikt kontrollerades noga. Foster växer normalt snabbt i slutet av en graviditet och försöken att begränsa moderns viktuppgång kunde ibland leda till svåra skador hos barnet. Helt i onödan, skulle det visa sig. Så småningom förstod man att det var graviditetstoxikosen som förorsakade den snabba viktuppgången och inte tvärtom.

Om två statistiska variabler är korrelerade, kan det finnas ett orsakssamband, en kausalitet eller ett kausalt samband mellan dem. Den variabel som orsakar förändringen kallas förklarande variabel, den som påverkas kallas responsvariabel.

Ofta kan två variabler vara korrelerade, utan att det finns någon kausalitet mellan dem. Båda variablerna kan vara påverkade av en tredje variabel. Samvariationen kan också vara helt slumpmässig.

Korrelation behöver inte innebära kausalitet.

Om och hur statistiska variabler är korrelerade med varandra, kan man bestämma med hjälp av statistik och matematik. När det gäller att bestämma kausalitet däremot, krävs andra vetenskapliga metoder eller resonemang.

Exempel 1 Det finns en negativ korrelation mellan utomhustemperatur och hur tjocka kläder människor har på sig när de vistas ute. Ju lägre temperatur, desto tjockare kläder och tvärtom. Är sambandet kausalt?


Lösning

Ja, det är rimligt att tänka sig att man i allmänhet tar på sig tjockare kläder när det är kallt ute, för att inte frysa. Temperaturen är förklarande variabel och klädernas tjocklek är responsvariabel.
Exempel 2 Det råder en negativ korrelation mellan utomhustemperatur och hur mycket folk går i butiker. När temperaturen är låg är det genomsnittligt mer folk i butikerna. Bör man dra slutsatsen att sambandet är kausalt, att utomhustemperaturen är förklarande variabel och att hur mycket folk det är i butikerna är responsvariabel?


Lösning

Nej, den slutsatsen kan man inte utan vidare dra. Det kan finnas andra orsaker. Människor handlar extra mycket kring jul, då det också råkar vara kallare än under andra tider på året. Men det är traditionerna kring jul som får människor att gå i butiker och handla, inte temperaturen. Man kan uttrycka det som att en tredje variabel, tiden på året, påverkar både utomhustemperaturen och hur mycket folk det finns i butikerna.
Copyright © 2025 Liber
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna
Lyssna